سفارش تبلیغ
صبا ویژن

گوشت از سبد غذایی مردم هرمزگان پرواز کرد

مصرف گوشت قرمز در بندرعباس 50 درصد کاهش داشته است.

گرانی قیمت گوشت قرمز باعث شده تا این فراورده مهم پروت?ینی از سبد خوراکی بسیاری از مردم هرمزگانی رخت ببندد.

شاید خیلی ها تصور کنند که اهالی جنوب به سبب همسایگی با دریا مدام در حال مصرف گوشت ماهی هستند، اما در واقعیت این گونه نیست و به قول معروف اگر پولش باشد هیچ خانواده ای از مصرف گوشت قرمز رویگردان نیست.

امروزه شرایط به نحوی است که گرانی روی سفره مردم اثر گذاشته و  بسیاری از مردم هرمزگان نه توان خرید گوشت ماهی دارند و نه به سراغ گوشت قرمز می روند و لاجرم به خریدن مرغ و فراوردهایش اکتفا میکنند.

گوشت قرمز در دهه شصت جزو لاینفک سفره های مردم هرمزگان بود، در آن سالها دولت توانایی واردات گوشت قرمز را داشت و مردم حتی از گوشت های یخ زده خارجی هم استقبال می کردند، اما سیاست دولت در مواجه با گوشت قرمز به سبب ضعف در تولید داخلی به یکباره تغییر کرد و تبلیغات منفی که گوشت قرمز باعث انواع بیماری میشود و البته قیمت گرانش ،کار را به جایی رساند که مردم به اجبار این فراورده پروتینی را از سفره خود کنار نهادند.

جالب اینجاست که در ضرب المثل قدیمی فرهنگ هرمزگانی آمده: هر کی 40 روز گوشت نخوره کافر می شود، این مثل چنان تاکیدی به لزوم مصرف گوشت قرمز داشته که جای تردیدی برای مصرف کننده نگذاشته است.

بدین ترتیب دولت طی 3 دهه با حمایت از صنعت مرغ و طیور و طرد گوشت قرمز باعث شد تا این صنعت  بعد از نفت و خودروسازی در رده سوم پرسودترین های کشور جای بگیرد.

در همین زمینه با مهدی رستمی از فعالان حوزه گوشت استان و مدیرعامل کشتارگاه صنعتی بندرعباس به گفتگو پرداخته و نظرش را جویا شدیم.رستمی با اشاره به گرانی گوشت، بیان داشت:در ابتدای سال 92 قیمت هر کیلو گوشت گوسفند در بندرعباس بین 28 تا 30 هزار تومان بود اما امروزه قیمت یک کیلو گوشت بیش از 38 هزار تومان است.

وی با اشاره به کیفیت گوشت های ذبح شده در بندرعباس بیان داشت: مشکل گرانی است وگرنه بهترین گوشت را در قصابی های بندرعباس توزیع می کنیم و اغلب دام ها جهت ذبح را از شرق استان و کهنوج تامین می کنیم .

مهدی رستمی که عضو اتحادیه صنف قصابی های شهر نیز هست با اشاره به اینکه روزانه 140 راس گوسفند و گاو ذبح شده از طریق کشتارگاه صنعتی تحویل قصابی های شهر میشود افزود: به طور میانگین ماهانه در حدود 2400 راس گوسفند و گاو جهت مصرف شهر بندرعباس ذبح می شود این در حالی است که ده سال قبل روزانه 300 راس گوسفند و گاو در قصابی های شهر توزیع میشد و این بدان معنی است که به نسبت سال 86 مصرف گوشت قرمز در بندرعباس پنجاه درصد کاهش داشته است.

وی سپس به قضیه اخبار مربوط تب کنگو و کریمه در شبکه های اجتماعی پرداخت و گفت، این بیماری هرسال در تابستان باعث مرگ چند نفر میشود و با وجود اینکه شبکه بهداشت و درمان کشورمان در کنترل این بیماری از اغلب کشورها موفق تر عمل می کند اما تبلیغات منفی تب کریمه و کنگو و البته گرانی ضربه بزرگی به صنعت گوشت قرمز وارد کرده است.

وقتی از رستمی درباره تعداد کم قصابی ها سوال کردیم وی با اشاره به فعالیت بیش از 45 قصابی در سطح شهر بندرعباس، تعداد قصابی ها رابه نسبت جمعیت شهر متناسب دانست با این حال به لزوم ایجاد قصابی در مناطق تازه شکل گرفته نظیر شهرک پیامبر اعظم (ص)تاکید نمود.

چندی قبل روزنامه قانون در یک سلسله گزارش به اوضاع گوشت قرمز در تهران پرداخت و به عرضه ارزان گوشت چرخ کرده ارزان و مشکوکی  که با امحا احشای گاو و گوساله  تهیه می شود پرداخت و تاکید کرد این نوع گوشت بی کیفیت در میان قشر تهیدست مشتری زیادی دارد.

در همین ارتباط موضوع را با چند قصابی بازار روز در میان گذاشیم ولی آنها با قاطعیت عنوان کردند که چنین گوشتی در قصابی های بندرعباس تهیه و عرضه نمیشود، با این حال برخی از  افراد فقیر در بندرعباس بعضا از همین قصابی ها، گوشت کله گاو یا شکمبه و روده گوسفند را هر کیلو 17 هزار تومان خریداری می کنند.

در اغلب مرغ فروشی های شهر گوشت قرمز برزیلی یخ زده و گوشت ماهی خارجی نیز عرضه می شود. در همین ارتباط وقتی از خانم جوانی علت خریداری مرغ را جویا شدیم وی گفت:  یک ماهی هوور چند کیلویی حدود 60 هزار تومان برای مشتری تمام میشود واحتمالا طی یکی دو وعده مصرف میشود اما با همین 60 هزار تومان می شود 7 کیلو گوشت مرغ خریداری کرد و اقلا در 10 وعده مصرف کرد، راستش را بخواهید ما هم خیلی دلمان میخواهد گوشت قرمز و ماهی مصرف کنیم، اما گران است ،ما هم می دانیم که سویا ، سنگدان و بال مرغ جای گوشت قرمز و ماهی را نمیگیرد و کودکان و نوجوانان باید گوشت قرمز میل کنند اما  توان مالی خریدش را نداریم وگرنه همه به ارزش گوشت قرمز واقف هستند.

و در آخر

مدتی است که جامعه ایرانی به هر دلیلی دیگر دغدغه شکم را ندارد و موضوعات دیگری برایش دغدغه اصلی شده است، اما دولت باید به این نکته توجه کند که برای رشد نوجوانان و جوانان، برای بهبود بیماران، در منو غذای ورزشکاران و بانوان باردار مصرف گوشت قرمز توصیه شده است و این امر مهم نه با سیاست حمایت از صنعت مرغ و طیور نه با تبلیغات منفی علیه گوشت قرمز،  نمی توان کتمان کرد. از این رو بهتر است دولت برنامه ای در جهت احیای سفره های پر شده از سویا ، سنگدان ، شکمبه و بال و گردن قشر ضعیف و متوسط فکری عاجل کند . در کشوری مثل ایران نباید مصرف گوشت قرمز آرزوی مردم شود.

کاظم گلخنی ، روزنامه دریا